U bevindt zich hier: de instrumenten

FANFAREINSTRUMENTEN


De trompet

ImageEén van de oudste bestaande instrumenten en door de jaren heen altijd erg populair gebleven. Een instrument ook dat je overal tegenkomt, zowel in de klassieke muziek als in jazz en pop. De klank is scherp en helder. Dat maakt dat het instrument uitermate geschikt is om solistische passages en signalen te spelen. 

De bugel 

ImageDe bugels zijn typische fanfare-instrumenten en vormen het hart van de fanfare, de melodiesectie, een rol die bij Symfonieorkesten door de violen wordt vervuld. De bugels spelen daarom ook een overheersende rol in de klank van de fanfare.De klank van de bugel is zacht, een beetje week, vandaar ook wel de benaming “zacht koper”. 

De hoorn 

ImageDe hoorn behoort ook tot de oudste koperen blaasinstrumenten en komt eigenlijk in ieder soort orkest voor. Als instrument is hij van alle markten thuis, het meest allround in de fanfare. Hij kan zowel hoge als lage partijen spelen, de klank kan scherp zijn, maar tevens ook heel zacht.Er zijn veel verschillende uitvoeringen van de hoorn, van de meest simpele (met drie ventielen) tot de uitgebreide dubbelhoorn. 

De saxofoon 

ImageEigenlijk een wat vreemde eend in een fanfareorkest. Hoewel gemaakt van metaal, wordt een saxofoon toch tot de houtinstrumenten gerekend. Een saxofonist speelt namelijk met behulp van een rietje. De combinatie van riet en metaal vormt een populaire klank die tussen het scherp en zacht koper zorgt voor een fraaie klankkleur.Adolf Sax vond hem midden in de 19e eeuw uit en maakte er gelijk een hele familie van.In de fanfare komen de sopraan-, alt-, tenor- en baritonsax voor. 

De euphonium 

ImageDe euphonium behoort samen met z’n kleine broertje de bariton tot dezelfde familie. De klank is zacht en ze hebben een toonbereik van het midden- tot het lage register.Beide instrumenten zien er hetzelfde uit, alleen de euphonium is wat breder, waardoor het geluid wat groter is. De bariton daarentegen klinkt helderder.  

 

De trombone 

ImageMeest opvallende bij de trombone is natuurlijk de schuif. Waar andere instrumenten gebruik maken van ventielen, daar schuift de trombone naar een volgende toon. Met de schuif kan vloeiend van hoog naar laag en omgekeerd gespeeld worden.De klank van de trombone is helder.  Het instrument behoort dan ook tot het scherp koper. 

 

De bas 

ImageHoe groter het instrument, hoe lager de klank. Deze stelling wordt door de bas meer dan bewezen. De tonen van dit instrument vormen de basis van het orkest.De bas werd rond 1840 ontwikkeld, ook door Adolf Sax, en heeft in ieder soort orkest zijn plek gevonden, zelfs in symfonieorkesten.  

 

Het slagwerk 

Binnen het orkest vormt het slagwerk een groep op zich die een belangrijke rol speelt op gebied van maat en ritme.Het drumstel is het meest veelzijdig. Het bestaat uit een combinatie van bekkens, tom-toms, kleine trom en bassdrum  en wordt met name in de lichte muziek intensief gebruikt. 

De grote en kleine trom spelen een belangrijke rol bij maat en ritme. Ze geven de impulsen aan de muziek. Trommen zijn aan twee kanten bespannen met een vel. De ruimte tussen de vellen en het frame dient als klankkast. 

ImageNiet al het slagwerk is klankloos. Met pauken bijvoorbeeld kun je heel goed tonen afstemmen door met een pedaal het vel van de pauk te spannen, precies zover tot de gewenste toon te horen is. 

Percussie biedt alle tonen kant en klaar. Door te slaan op houten blokjes of metalen staafjes van verschillend formaat kunnen melodieën gespeeld worden. Voorbeelden van percussie o.a. het klokkenspel, de marimba, de vibrafoon en de xylofoon. 

Terug>>>Website laten maken door: Best4u Group B.V.