U bevindt zich hier: het fanfareorkest

HET FANFAREORKEST


De meer dan 2000 blaasorkesten die we in Nederland kennen, zijn grofweg onder te verdelen in drie verschillende types: het Harmonieorkest, het Fanfareorkest en de Brassband. 

Waar een Harmonieorkest gekenmerkt wordt door de belangrijke rol die is weggelegd voor de zgn. houtblaasinstrumenten en saxofoons, ontbreken deze instrumenten juist volledig bij een Brassband. Het Fanfareorkest vormt daarin als het ware een soort tussenvorm: naast koperinstrumenten en slagwerk komen er wel saxofoons voor, maar geen houtblaasinstrumenten zoals klarinet en hobo. 

Een fanfare is een kort muziekstuk dat karakteristiek is om door het koper gespeeld te worden. Hierin ligt ook de oorsprong van de naam “Fanfareorkest”. 

De fanfare is ook een typische Nederlandse orkestvorm. De meeste mensen kennen het vooral van het marcheren op de weg, maar de fanfare doet veel meer. Marcheren hoort erbij, maar het fanfareleven speelt zich vooral af in (concert)zalen. Fanfaremuziek is zeer veelzijdig.  Het varieert van mars- tot popmuziek, van klassiek tot filmmuziek. De vele koperblazers in de fanfare zorgen voor een herkenbare duidelijke orkestklank.

Iedere fanfare bestaat uit een vaste samenstelling van instrumenten. Betreedt een fanfare het podium, dan is het vaak in deze opstelling:

Image

Terug>>>Website laten maken door: Best4u Group B.V.