U bevindt zich hier: van vroeger

VAN VROEGER ....


De fanfare (en blaasmuziek) hebben al een lange geschiedenis achter zich.  Zo lang als de mens leeft moet hij ook geblazen hebben, alleen of in groepsverband.  Archeologen hebben trompetten gevonden die eeuwen voor Christus gemaakt zijn. Deze trompetten lijken totaal niet op de exemplaren die we nu kennen: het zijn eigenlijk uitgeboorde hoorns van runderen en werden waarschijnlijk alleen gebruikt om signalen door te geven. 

Rond 1400 voor Christus maakten de Egyptenaren de eerste metalen trompetten.  De techniek om metaal te buigen was hen nog onbekend en daardoor was hun trompet ook niet meer dan een lange buis.

ImageLater ontwikkelden de Romeinen op basis van dezelfde techniek hun eigen Romeinse Tuba.  Ook dit was een langwerpig instrument, dat een belangrijke plaats in de samenleving kreeg. Aangevuld met trommelaars stonden de Romeinen namelijk aan de basis van de eerste “militaire kapel”. Ieder leger werd voorgegaan door een eigen groep muzikanten. 

Zo stonden dus de legers vrijwel altijd aan de wieg van de muzikale ontwikkelingen.  Een trompet of trommel waren uitermate geschikt om ook over grote afstanden een signaal door te geven en speelden daardoor een belangrijke rol in de communicatie. 

Toen de Turken in de 15e eeuw Europa binnenvielen, introduceerden zij het musiceren in groepsverband.  Ze maakten gebruik van een melodiesectie die bestond uit pijperfluiten. Trompetten vormden met het slagwerk (zoals pauken) de begeleiding. 

De beroemde Zwitserse Infanterie (het huurleger) nam de pijperfluiten en pauken over in haar orkesten en naar dit voorbeeld verspreidden de instrumenten zich razendsnel over Europa.

Terug>>>Website laten maken door: Best4u Group B.V.